~ 200 gramów pieczarek
2 średnie marchewki
1/2 pora
olej z pestek winogron (albo oliwa)
5 młodych małych ziemniaków
2 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
pieprz do smaku
koperek do posypania gotowej zupy
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dać na gaz. Żeby się szybciej gotowały-zalać wrzątkiem. Dorzucić dwa liście laurowe, 8 kulek ziela angielskiego.
Do drugiego garnka na gorący na olej wrzucić starte na tarce pieczarki, po dwóch minutach dorzucić startą marchewkę. Podsmażać. Dodać startego pora i dolawodę do poziomu warzyw.
Od momentu postawienia na ogniu czas grzania to w sumie około 10 minut.
Z ziemniaków wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Oddały już smak, nie muszą się pałętać po zupie. Ziemniaki zalane wrzątkiem i posiekane w kostkę gotują się do 15 minut. Przelać ziemniaki z wodą do zupy. Zagotować i gotowe ;)
Przed podaniem posypać pociachanym świeżym koperkiem.
Wskazówki i uwagi:
Warzywa utarte na tarce się bardzo szybko gotują. Wystarczy, że przestaną być chrupkie - to oznaka, że są gotowe. Wstępne podsmażenie wyciąga cały smak z pieczarek.
Idealna zupa na szybko, gotuje się błyskawicznie, po 30 minutach od zaczęcia prac w kuchni obiad gotowy!
Nadesłał(a) Hell Kitty,
dnia: 2013-05-29 17:45:22.991
Źródło/autor przepisu: Asia