2 duże cukinie
500 g pomidorów (najlepiej malinowe)
duży ząbek czosnku
8 gałązek bazylii
oliwa z oliwek tłoczona na zimno - ok. 4 łyżki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, najlepiej dosyć dużą kostkę. Wrzucamy do słoika. Dodajemy pociętą bazylię, pokrojony na drobno ząbek czosnku i zalewamy to wszystko oliwą. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowany słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, żeby smaki się połączyły. Można wstawiać na dłużej do lodówki. Jeśli nie możemy wytrzymać można pominąć ten etap :)
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski, można to robić obierakiem do warzyw. Cukinię rozkładamy na talerze i polewamy pysznym sosem :)
Wskazówki i uwagi:
Do tego dania pomidory muszą być sezonowe, dojrzałe i soczyste, w innym wypadku to danie nie będzie dobre. Jak nie zależy nam na wersji RAW, możemy pomieszać ten sos z świeżo ugotowanym makaronem np. razowe penne, wychodzi pysznie :)
Nadesłał(a) ramirra,
dnia: 2013-05-28 18:22:51.116
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.