puszka.pl - pysznie!

Tosty z wegańskim "serem"

Od kiedy przeszłam na weganizm tęsknię za serem! Te tosty są świetne, całkiem nieźle odzwierciedlają smak, którego mi czasami brakuje.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pieczywo + ew. dodatki

2 łyżki stołowe śmietanki wegańskiej
2 łyżki stołowe majonezu wegańskiego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki stołowe płatków drożdżowych
szczypta kuminu

Przygotowanie:

Ilość składników zależy od Waszych potrzeb (po zrobieniu paru tostów sami będziecie wiedzieć, co i w jakiej ilości smakuje Wam najlepiej). Osobiście mieszam śmietankę i majonez w stosunku 1:1 - ile śmietanki tyle majonezu. Następnie dodaję malutką łyżeczkę musztardy i przynajmniej 2 łyżki stołowe płatków drożdżowych. Na koniec szczypta kuminu i mieszamy.

Powinna wyjść kremowa pasta. Smarujemy nią tosty (im więcej "pasty" tym lepiej) i zapiekamy.

Wskazówki i uwagi:

W Holandii, gdzie mieszkam, nie jest trudno dostać śmietankę i majonez wegański. Zdaję sobie sprawę, że składniki mogą być ciężko dostępne. Nadal uważam, że warto walnąć sobie takiego tosta od czasu do czasu!
Nadesłał(a) natik, dnia: 2013-05-27 19:18:29.777
Źródło/autor przepisu: http://ikbenirisniet.nl/2013/02/07/recept-de-beste-kaastosti-zonder-kaas/

Twoje zapiski: