puszka.pl - pysznie!

budyń ze szpinaku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg szpinaku
zielona pietruszka
2 łyżki leju sojowego lub słonecznikowego
2 jaja
5 łyżek płatków owsianych
2/3 szkl. mleka
3 łyżki otrąb lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
sól
mielona ostra papryka
pieprz
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Szpinak i pietruszkę krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć, posiekać. Płatki owsiane namoczyć w mleku, czosnek rozetrzeć z solą, żółtka utrzeć z olejem, z białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy do smaku. Masę włożyć do formywysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę zamknąć, gotować ok. 1 godz. w łaźni wodnej wstawić przykrytą formę lub garnek do rondla z gotującą sie wodą). Podawać z sosami, ziemniakami, ryżem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 18, 2000
Źródło/autor przepisu: „Kuchnia wegetariańska po polsku”, Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: