puszka.pl - pysznie!

Ciasto czekoladowe z masą z nerkowców i ananasa


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
1 szklanka mąki
2 łyżeczki kakao lub karobu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru

masa:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczone w wodzie ok. 12 godz.)
1 puszka ananasa
1 puszka mleka kokosowego, a właściwie tylko stała jej zawartość (aby oddzielić część stałą od płynnej musi stać w lodówce ok. 2 tyg.)
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 st. C. Połączyć składniki ciasta, wylać do blaszki (najlepiej otwieranej, np. tortownicy), piec w 200 st. około 35 min.

Masa: Zmiksować w blenderze nerkowce z ananasem. Dodać pozostałe składniki, połączyć i zagotować na małym ogniu równocześnie miksując w garnku aż do uzyskania konsystencji gęstego kisielu.

Ciasto po ostudzeniu rozciąć na na pół, pierwszą warstwę wstawić ponownie do tortownicy, wylać na nią masę, przykryć drugą warstwą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: Jun 17, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/02/ciasto-1-szklanka-maki-2-yzeczki-kakao.html

Twoje zapiski: