puszka.pl - pysznie!

Pomidorowa kapusta duszona z papryką i cukinią

Dla miłośników kapusty!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 średniej kapusty
2 papryki czerwone
2 średniej wielkości cukinie
2 małe cebulki
2 łyżki przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów (jeśli użyjesz pomidory z puszki, zmniejsz ilość wody podczas duszenia)
sól
pieprz
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
chili
olej do smażenia/duszenia

Przygotowanie:

Kapustę pokroić w centymetrowe kwadraty, wrzucić do dużego garnka wraz z przyprawami i olejem, podsmażyć.

Cebulę skroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W tym czasie przygotować paprykę i cukinię krojąc je w kostkę. Kiedy kapusta wraz z przyprawami się zarumieni, podlać wodą (ok. 3 szklanki) i dusić ok. 5-10 min. Następnie dodać cebulę i paprykę, dusić kolejne 5-10 min. Na koniec dodać cukinię, dusić do miękkości doprawiając na koniec przecierem pomidorowym.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: Jun 17, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/02/kapusta-z-papryka-i-cukinia.html

Twoje zapiski: