1/2 kg pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/3 papryczki chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki przekrojone na pół wyłożyć na blaszkę, posolić, skropić oliwą i upiec w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Słonecznik zmielić w blenderze następnie dodać oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksować w blenderze na gładką śmietankę dolewając wody dla odpowiedniej konsystencji.
Upieczone pieczarki, cebulkę i sos słonecznikowy połączyć w garnku lub na głębszej patelni i jeszcze dusić kilka minut.
Wskazówki i uwagi:
Udekorować dużą ilością rukoli.
Nadesłał(a) zamiast notesu,
dnia: 2013-06-17 13:17:29.791
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/03/pieczarki-w-sosie-sonecznikowym-z-rukola.html