puszka.pl - pysznie!

Pasztet sojowy z cukinią i pieczarkami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soi (namoczonej ok. 12h)
1 cebula
1 szklanka płatków owsianych
1 cukinia
10 dużych pieczarek
3 łyżki kaszy manny

1 szklanka bulionu lub 1 łyżka przyprawy warzywnej
1 łyżka agaru
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotowanie:

Soję po namoczeniu ugotować.

Soję i cebulę zmielić w maszynce do mielenia. Płatki owsiane zalać bulionem lub wrzątkiem wraz z przyprawą warzywną. Zetrzeć na tarce cukinię i pieczarki. Rozpuścić agar w niewielkiej ilości wody i zagotować.

Połączyć soję z cebulą, płatkami owsianymi, cukinią i pieczarkami, dodać 3 łyżki kaszy manny, agar, 2 łyżki oleju oraz pieprz i sól. Wymieszać składniki, przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym do 200 st.C piekarniku około 60 min. Wystudzić. Podawać po zastygnięciu tj. po ok. 2 godzinach.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: Jul 1, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/03/pasztet-sojowy-z-cukinia-i-pieczarkami.html

Twoje zapiski: