puszka.pl - pysznie!

Rabajabłek

Jedyna wada pieczenia ciasta z rabarbarem, to właśnie nazwa jego głównego składnika - męki dzieciństwa, bo przecież jedno "r" nie wystarczy, nie?! Dlatego walić to, będzie rabajabłek, a nie żadne ciasto rabarbarowe, bo wymawiając to zaplułabym chyba wszystko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 - 3/4 szklanki mleka roślinnego
1 duża łyżka proszku do pieczenia
1 duża łyżka cukru wanilinowego

3 spore łodygi rabarbaru
2 małe jabłka
5 łyżek stołowych cukru
3 łyżki stołowe wody

szklanka mąki
duża łycha margaryny wegańskiej
łyżka stołowa cukru

Przygotowanie:

Los piekarnikos nastaw na 200 st. C.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy wymieszaj w dużej misce. Wlej olej, mleko (w temperaturze pokojowej) i uformuj kulę z ciasta. Włóż do lodówencji.

Rabarbar (ten wyraz...) umyj i pokrój na małe kawałki, o wielkości mniej więcej 1 cm. Wrzuć do garnka, dodaj 3 łyżki wody, i 5 łyżek cukru. Wstaw na gaz i "gotuj" jakieś 3-5 minut aż nasz kochany rabababa puści sok.

Jabłka umyj i pokrój na plasterki.

Kruszonka! Mąkę wymieszaj z cukrem i margaryną. Ugniataj aż uformujesz wyraźne grudy.

Formę do pieczenia natłuść i ułóż na niej ciasto tak, aby jego rogi znajdowały się wyżej od reszty. Od wewnętrznej strony ułóż jabłka, zostawiając pusty okrąg (środek). Od rabababa (sorry, ale tak mi lepiej, nie muszę myśleć o cholernym r!) odsącz nadmiar soku i rozłóż go na środku a później na jabłkach. Wszystko posyp kruszonką i heja do piekarnika na przynajmniej 30 minut.

Smacznego!
Nadesłał(a) natik, dnia: 2013-05-23 21:40:36.102
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: