twarde tofu ze skórką (500 g) - najlepiej z azjatyckiego sklepu
1 cebula
3 ząbki czosnku
świeży galangal (z 10cm)
świeży imbir ze skór ką (z 10 cm)
trawa cytrynowa (3 łodygi)
liście limonki (2 szt.)
świeża kurkuma (kilka kawałków)
kilka ostrych papryczek chili
sos sojowy
szklanka wody
Przygotowanie:
Marynata: zmiksować wszystko poza tofu w malakserze.
Tofu pokroić w kostkę i zalać marynatą na min. pół godziny. Nabić na kijki do szaszłyków, najlepiej w rękawiczkach (kurkuma brudzi, a papryka jest ostra).
Gotowe szaszłyki położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i łyżką nałożyć na tofu gęstą część marynaty. Zapiekać w temp. 150-170 st. C w piekarniku z grillem ok. 20 min.
Galangal jest trudno dostępnym składnikiem, w ostateczności można go ominąć. Jeśli nie można kupić świeżej kurkumy można ją zastąpić sproszkowaną. Myślę, że marynata może być z cebuli, czosnku i świeżego imbiru, ale ominięcie któregoś składnika zawsze zuboża smak tej potrawy.
Nadesłał(a) OlaKuczara,
dnia: 2013-05-20 20:07:22.036
Źródło/autor przepisu: potrawę nauczyłam się robić od malezyjskiej koleżanki