puszka.pl - pysznie!

Niby wuzetka


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

biszkopt czekoladowy:
2,5 szklanki mąki
1,2 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka roślinnego
1 paczka cukru wanilinowego

krem:
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (wg. mnie najlepszy jest Kier)
2 śmietanfixy

Przygotowanie:

Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na 200 st. C. Mieszamy suche składniki. Następnie rozpuszczamy czekoladę w rondelku (nie można podgrzewać zbyt intensywnie) i dolewamy ją razem z mlekiem. Wszystko mieszamy aż do utrzymania jednolitej gęstej masy. Wkładamy do rozgrzanego już piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut.

Krem:Mleko kokosowe musi być schłodzone dość mocno (powinno postać co najmniej kilka h w lodówce). Wlewamy je do miski i dosypujemy śmietanfixy, ubijamy mikserem ok. 5 minut.

Przekładamy biszkopt w dowolnej konfiguracji i gotowe.
Nadesłał(a) Zina Marina, dnia: 2013-06-12 22:57:14.692
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: