1 szklanka zielonej soczewicy
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 paczka mrożonego szpinaku
olej do smażenia
2-3 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
pieprz
mały przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować do miękkości w 3 szklankach wody (25-30 min., posolić tuż przed końcem gotowania, inaczej będzie twarda).
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, smażyć razem. Dodać szpinak, dusić aż się rozmrozi, odparować. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszać. Na końcu dodać przecier, doprawić do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Mozna to jesc z ryzem lub jako nadzienie do nalesnikow, wtedy dobrze jest nalesniki posypac serem i zapiec w piekarniku.
Nadesłał(a) Ireth,
dnia: 2013-06-17 10:50:28.278
Źródło/autor przepisu: szkocki kolega Eddie