puszka.pl - pysznie!

Szpinak z soczewicą i pieczarkami

Tym daniem przekonałam już kilka osób do jedzenia szpinaku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 szklanka zielonej soczewicy
200 g pieczarek
1 duża cebula
1 paczka mrożonego szpinaku

olej do smażenia
2-3 ząbki czosnku
sos sojowy
sól
pieprz
mały przecier pomidorowy

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować do miękkości w 3 szklankach wody (25-30 min., posolić tuż przed końcem gotowania, inaczej będzie twarda).

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, smażyć razem. Dodać szpinak, dusić aż się rozmrozi, odparować. Dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wymieszać. Na końcu dodać przecier, doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Mozna to jesc z ryzem lub jako nadzienie do nalesnikow, wtedy dobrze jest nalesniki posypac serem i zapiec w piekarniku.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: Jun 17, 2013
Źródło/autor przepisu: szkocki kolega Eddie

Twoje zapiski: