puszka.pl - pysznie!

Zupa marchewkowo-soczewicowa

Pyszna, sycąca zupa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 cebule
5 marchewek
2/3 szklanki pomarańczowej soczewicy
warzywna kostka bulionowa
natka pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebule obrać i pokroić w piórka. Cebule zeszklić na oleju, dodać marchew, dusić ok. 5 minut. Zalać wodą (ok. 3 cm ponad linię warzyw), dodać soczewicę i gotować do rozpadnięcia się tej ostatniej, dolewając wody w razie potrzeby. Zupę zblendować na krem, doprawić, postawić znów na ogień z kostką bulionową, gotować 5 minut.

Doprawić do smaku, jeść posypaną natką pietruszki.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: May 14, 2013
Źródło/autor przepisu: Roz Denny, "Cooking for your vegetarian kids"

Twoje zapiski: