puszka.pl - pysznie!

Kaszanka-weganka

Przepis ten został stworzony specjalnie z myślą o moim tacie, który kiedyś przepadał za kaszanką, a teraz pokochał jej wegańską wersję ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soczewicy czarnej beluga
0,5 szklanki kaszy gryczanej
2 średnie cebule
2 listki laurowe
2 łyżki majeranku
1 łyżka czosnku suszonego (lub kilka ząbków świeżego)
0,5 łyżki pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu białego
2 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
papier ryżowy
odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę gryczaną ugotować z odrobiną soli, do soczewicy dodać listki laurowe. Cebulę drobno posiekać i usmażyć (ja smażyłam na patelni beztłuszczowej). Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe, a następnie dokładnie wymieszać ją z cebulą, wszystkimi przyprawami i sosem sojowym (można wspomóc się mikserem ręcznym). Do czarnej masy dodać kaszę gryczaną i znów dokładnie wymieszać (ale już bez udziału miksera). W razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu (farsz musi być pikantny). Do miski (o odpowiedniej średnicy, aby papier się zmieścił) wlać ciepłą wodę i kilka kropel sosu sojowego. Zanurzyć pojedynczy arkusz papieru ryżowego przez kilka sekund w wodzie, następnie przełożyć go na deskę/duży talerz, ułożyć na nim dwie łyżki farszu i zwinąć w "sajgonkę". Gotowe kaszanki układamy na nasmarowanej oliwą blasze i pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku, w temperaturze 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ktoś nie ma doświadczenia w zwijaniu sajgonek, polecam wspomóc się instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Warto też użyć soczewicy czarnej, a nie żadnej innej, bo efekt wizualny to bardzo ważny element kaszanki-weganki ;)
Nadesłał(a) trututu, dnia: May 12, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: