puszka.pl - pysznie!

Faszerowane papryczki

Takie -ni stąd ni zowąd -podłużne papryczki kupiłam. Jak tylko je zobaczyłam, od razu pomyślałam, że fajnie będzie je czymś nafaszerować. I tak też uczyniłam. Ponieważ dawno jakoś nie robiłam nic z kaszą jaglaną, a kasza ta jest, jak wiadomo, najzdrowszą kaszą na Świecie- nadzienie było z niej właśnie. I było pyszną pysznością.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3

6 papryk
6 średnich pieczarek
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
1 duża cebula
łyżka masła
sól, pieprz, curry, majeranek
łyżeczka cukru
łyżka oleju
świeża bazylia i natka pietruszki

do sosu:
cebula
łyżka oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ajwaru (pasta z papryki i bakłażana)
pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Z każdej papryczki trzeba wyjąć pestki. Najłatwiej jest to zrobić długim i cienkim nożem, najpierw odkroić górę, a potem poruszać nożem w środku. Następnie papryki myjemy i obgotowujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie.(Można też faszerować papryki surowe, ale wtedy trzeba wszystko dłużej zapiekać -najpierw przykrywając pokrywką lub folią, na jakieś 20 minut.)

Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, posypujemy łyżeczką cukru, dodajemy majeranek, pieprz, sól, odrobinę curry. Gdy się zeszkli dodajemy posiekane drobno lub starte na tarce pieczarki. Podsmażamy chwilę i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy wszystko z kaszą, dodajemy posiekaną natkę i bazylię. Farszem nadziewamy papryki i układamy w naczyniu do zapiekania.

Teraz robimy sos. Znów podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę, dodajemy pieprz, bazylię, 4 łyżki koncentratu pomidorowego i tyle samo ajwaru. Jeśli nie macie domowego - można dodać kupny ze słoiczka, też będzie dobrze. Jeśli sos jest zbyt gęsty trzeba dodać wody, tak żeby miało co odparować w czasie zapiekania papryki. Gotowym sosem polewamy papryczki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną curry i posiekaną bazylią i zapiekamy 10-15 minut.
Nadesłał(a) Jemkorzonki, dnia: 2013-05-04 07:45:42.89
Źródło/autor przepisu: Jem Korzonki

Twoje zapiski: