Przepyszna mieszanka świeżych warzyw, odżywczych kiełków oraz kremowego sosu z orzechów nerkowca i soku pomarańczowego. Wszystko to owinięte w liście nori. Bezglutenowa, RAW bomba witaminowo-odżywcza! Alternatywa dla tortilli i naleśników.
sos: 1 szklanka (150 g) orzechów nerkowca (bez soli), najlepiej surowe
3/4 szklanki (175 ml) świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
2 łyżki sosu sojowego tamari (może być zwykły sos sojowy)
wrapy: 5 płatów nori (takich jak do sushi)*
2 marchewki
1 średniej wielkości burak**
1/4 głowy (200-300 g) kapusty czerwonej lub białej**
1,5 szklanki (60 g) kiełków lucerny***
2 awokado (280g - bez skórki i pestki)
sól
ziarna czarnego sezamu (opcja)
* jeśli nie lubicie nori możecie je zastąpić sałatą
** w wersji nie-RAW można zastąpić surowe buraki i kapustę tymi ze słoika, najlepiej domowej roboty
*** kiełki lucerny można zastąpić innymi kiełkami np. rzodkiewki, fasoli.
Przygotowanie:
Sos: blenderujemy orzechy nerkowca z sokiem pomarańczowym oraz sosem tamari. Sos powinien mieć kremową konsystencję. Sok dolewamy stopniowo, żeby sos nie wyszedł zbyt płynny.
Następnie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, buraki i kapustę można zetrzeć na tarce lub pokroić w „zapałki”. Awokado najlepiej przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść widelcem. Jeśli awokado jest nieco twardsze można je pokroić w cienkie paski.
Na liściu nori układamy kolejno cienkie warstwy: marchewki, buraków, kapusty i kiełków lucerny. Na środku układamy pasek z awokado i polewamy sosem. Doprawiamy solą i posypujemy czarnym sezamem (opcja).
Zawijamy w rulon. Możemy podawać jako wrapy lub pokroić jak sushi. Ponieważ nori bardzo szybko robią się miękkie od soku z warzyw, najlepiej zawijać wrapy tuż przed podaniem.