puszka.pl - pysznie!

Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Lekkie i puszyste.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12-14 sztuk

250 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

400 ml mleka kokosowego
120 ml oleju
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej (krojonej)
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

groszki czekoladowe (albo czekolada pokrojona w drobne kostki)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól wsypać do jednej miski i wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko kokosowe, ocet balsamiczny, dodać skórkę pomarańczową, olej i aromaty. Dokładnie wymieszać składniki suche i mokre przy pomocy miksera. Na koniec do masy wsypać groszki czekoladowe i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do foremek i piec ok. 30 min.
Nadesłał(a) eliszebe, dnia: Apr 16, 2013
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowałam ten przepis: http://puszka.pl/przepis/6433-babeczki_muffinki_kokosowo-waniliowe.html

Twoje zapiski: