puszka.pl - pysznie!

Warzywa na parze w sosie sezamowym

Jest to danie z cyklu "zobaczmy, co mamy w lodówce". Praktycznie wszystkie warzywa da się zrobić na parze, więc proponowana mieszanka jest bardzo dowolną kombinacją.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

ok. 0,5 l wody
6 suszonych pomidorów
1 duża cebula
garść (3-5) pieczarek
1 pietruszka (korzeń)
tahina
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra / chilli
sok z cytryny

Przygotowanie:

Zaczynam od zagotowania wody w czajniku i rozgrzania patelni (gdy już jest gorąca zmniejszam gaz, tak, żeby tylko trzymał gorąco, ale nie podgrzewał bardziej patelni). W międzyczasie siekam pomidorki i wrzucam je na patelnię z odrobiną wody, żeby miały czas zmięknąć i puścić sok. Oczywiście duszę je pod przykryciem. Gdy pomidorki się grzeją kroję pozostałe składniki: cebulę w kostkę, pieczarki i pietruszkę w paski i wrzucam na patelnię i dodaję przyprawy (wszystko, prócz tahiny). W zależności od potrzeb dolewam znów trochę wody i przykrywam. Zazwyczaj są gotowe po około 10 minutach, jednak warto co jakiś czas sprawdzać poziom wody,powinno być go tylko tyle, żeby warzywa nie przywierały do patelni.

Gdy warzywa są już gotowe, dodaję 3-5 łyżek tahiny, mieszam i w razie potrzeby dodaję jeszcze wody. Gotowe, smacznego!
Nadesłał(a) entretien, dnia: Apr 14, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: