puszka.pl - pysznie!

Najzdrowszy chleb bananowy

Bardzo zdrowy, pełnoziarnisty, bez grama cukru!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bardzo dojrzałe banany - 4 spore (najlepiej jak mają troche brązowych kropeczek)
mąka pszenna pełnoziarnista
bakalie: morele, figi, rodzynki, daktyle, śliwki (które będą w domu, ale daktyle obowiązkowo)
orzechy włoskie i/lub laskowe
pestki słonecznika i/lub dyni
proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka

Przygotowanie:

Daktyle pokroić na 3-4 kawałeczki, zalać wrzątkiem. Śliwki i morele pokroić w kostkę. Jak są twarde, to też warto zalać wrzątkiem. Orzechy włoskie połamać na mniejsze kawałeczki, laskowe zostawić w całości.

Banany rozgnieść widelcem (może zostać kilka małych kawałeczków). Dodać do nich proszek do pieczenia, a potem powoli wsypywać mąkę - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać pokrojone suszone owoce, orzechy. Wlać kilka łyżek wody po daktylach. Dosypać jeszcze mąki do potrzebnej konsystencji.

Ciasto przełożyć do formy i piec w 180 st. C około godziny. Wykałaczka cały czas będzie mokra, bo chleb - dzięki bananom - jest jak wilgotne ciasto. Kiedy góra się zarumieni wyjąć z piekarnika, przełożyć na talerz, a lepiej na drewnianą deskę do krojenia, żeby wystygło. Co jakiś czas przewracać na inną stronę, żeby odparowało.

Wskazówki i uwagi:

Jeść kiedy całkiem wystygnie. Jest bardzo sycące i bardzo słodkie - to zasługa dojrzałych bananów, suszonych owoców i wody po daktylach.

Można kombinować z dodatkami. Ja zrobiłam wersję bez cukru i po raz pierwszy dodałam pestki (zabrakło orzechów ;) Dodaję czasem małe kawałki gorzkiej czekolady - smakuje nieziemsko!
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: Apr 14, 2013
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/

Twoje zapiski: