nadzienie: 1 i 1/3 szklanki naturalnego mleka sojowego
ponad 1/2 opakowania budyniu waniliowego
cukier - 1 łyżka
Przygotowanie:
Według instrukcji na opakowaniu ugotować budyń, powinien być trochę bardziej gęsty niż zwykły. Dać mu wystygnąć. Orzechy włoskie podprażyć na patelni i obrać z łusek.
W misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać 5 łyżek oleju, wymieszać (grudki mogą zostać). Wlać mleko sojowe, wymieszać i rozetrzeć wszystkie grudki (można blenderem). Dodać orzechy. Wlewać ciasto do foremek do połowy, nakładać łyżeczkę budyniu, na budyń znowu ciasto. Nie nalewać ciasta do brzegów!
Piec w 180 st. C ok. 30-40 min. Gotowość sprawdzić wykałaczką.
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i zostawić na 30 min, żeby muffinki trochę wystygły.
Wskazówki i uwagi:
Jeszcze w piekarniku muffinki pękają, nie trzeba tego się bać. Będzie widać budyń, ale później to ładnie zastygnie i będzie wyglądało jak mały czekoladowy wulkan z waniliową lawą ;)