puszka.pl - pysznie!

Wybuchowe muffinki nadziewane budyniem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 9 sztuk

ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
1 szklanka mleka sojowego, naturalnego, słodzonego (z Biedronki)
1-2 garście orzechów włoskich

nadzienie:
1 i 1/3 szklanki naturalnego mleka sojowego
ponad 1/2 opakowania budyniu waniliowego
cukier - 1 łyżka

Przygotowanie:

Według instrukcji na opakowaniu ugotować budyń, powinien być trochę bardziej gęsty niż zwykły. Dać mu wystygnąć. Orzechy włoskie podprażyć na patelni i obrać z łusek.

W misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Wlać 5 łyżek oleju, wymieszać (grudki mogą zostać). Wlać mleko sojowe, wymieszać i rozetrzeć wszystkie grudki (można blenderem). Dodać orzechy. Wlewać ciasto do foremek do połowy, nakładać łyżeczkę budyniu, na budyń znowu ciasto. Nie nalewać ciasta do brzegów!

Piec w 180 st. C ok. 30-40 min. Gotowość sprawdzić wykałaczką.
Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i zostawić na 30 min, żeby muffinki trochę wystygły.

Wskazówki i uwagi:

Jeszcze w piekarniku muffinki pękają, nie trzeba tego się bać. Będzie widać budyń, ale później to ładnie zastygnie i będzie wyglądało jak mały czekoladowy wulkan z waniliową lawą ;)
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: 2013-04-14 20:38:49.66
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/

Twoje zapiski: