puszka.pl - pysznie!

Sałatka z komosy ryżowej i groszku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
1 puszka groszku
szczypiorek
fasolonez (np. ten) lub inny zamiennik majonezu
sól
pieprz
może odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Gotujemy szklankę komosy ryżowej, zalewając ją dwiema szklankami wody, dodajemy trochę soli lub wegańską kostkę rosołową. Aby uzyskać piękny, żółty kolor można dodać odrobinę kurkumy. Po ok. 20 minutach cała woda się wchłonie i komosa będzie gotowa.

Wkrajamy szczypiorek, dorzucamy groszek i dodajemy fasolonez. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. odrobiną soku z cytryny.

Wskazówki i uwagi:

Można kombinować z dodatkiem innych warzyw - ogórkiem kiszonym lub kukurydzą.
Nadesłał(a) Szura, dnia: 2013-04-13 19:42:07.173
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: