400 g mąki gryczanej
4 dl ciepłej wody (w oryginale mleko)
20 g drożdży świeżych
50 g płatków ziemniaczanych
50 g mąki ziemniaczanej
łyżka cukru
2 łyżki soli
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową wody. Odstawić. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami (najpierw z suchymi, potem dolać wodę i olej), dodać podrośnięte drożdże i wymieszać. (Ja miksuję mikserem, a potem gniotę).
Ciasto przełożyć do blaszki (najlepsza keksówka) i zostawić (na godzinę) w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec godzinę (160 st. C (z obiegiem) lub 180 st. C).
Wskazówki i uwagi:
Jest to chleb bezglutenowy, więc nie będzie rósł jak pszenny.
Góra ma tendencję do pękania (przypomina suchą glinę ;). Można go obsypać siemieniem lnianym.