puszka.pl - pysznie!

Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem

Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

225 g ziemniaków
50 g migdałów w płatkach
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
725 ml bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu roślinnego*
pieprz
sól

*jogurt można zastąpić mlekiem sojowym z niewielką ilością mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Siekamy cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ziemniaki migdały i bulion. Gotujemy dopóki ziemniaki nie będą miękkie.

Blenderujemy ugotowaną zupę aż uzyska kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Możemy podawać z grzankami lub pieczoną ciecierzycą.

Wskazówki i uwagi:

1 porcja: 213 kcal; białko: 5,3 g; tłuszcze: 13 g; węglowodany: 20 g, błonnik: 3,4 g; żelazo: 1mg; wapń: 60 mg; cynk: 0,7 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: Apr 10, 2013
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/ziemniaczano-migdalowa-zupa-krem/

Twoje zapiski: