Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
225 g ziemniaków
50 g migdałów w płatkach
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
725 ml bulionu warzywnego
2 łyżki jogurtu roślinnego*
pieprz
sól
*jogurt można zastąpić mlekiem sojowym z niewielką ilością mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Siekamy cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy ziemniaki migdały i bulion. Gotujemy dopóki ziemniaki nie będą miękkie.
Blenderujemy ugotowaną zupę aż uzyska kremową konsystencję. Na koniec dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Możemy podawać z grzankami lub pieczoną ciecierzycą.