puszka.pl - pysznie!

Potrawka z fasoli z cukinią i marchewką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

fasola biała
cukinia
marchewka
cebula
czosnek
koncentrat pomidorowy
sól
przyprawy: papryka czerwona słodka i ostra, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Fasolę zalać wodą na 10-12 godzin (wygodniej na noc). W nowej wodzie gotować aż zmięknie (około godziny). Czosnek, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i marchew, po chwili czosnek. Pół minuty po czosnku dodać cukinię, od razu posolić. Cukinia powinna puścić sok, jeżeli będzie mało, to dodać trochę gorącej wody. Dusić około 10-15 min aż cukinia zmięknie.

Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i ugotowaną fasolę.
Dusić jeszcze 15 min pod przykryciem, a później zostawić na 10 min.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakuję z ryżem!
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: Apr 9, 2013
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/

Twoje zapiski: