Pęczak curry z marchewką i groszkiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka pęczaku
2 marchewki
1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
1/2 niedużego pora
2 ząbki czosnku
1/2 małej ostrej papryczki (można dać w proszku)
3 łyżki klarowanego masła (można dać olej)
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody
świeżo zmielony czarny pieprz
+ do dekoracji: pęczek świeżej kolendry (można zastąpić natką pietruszki)
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
Obraną marchew pokrój w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Posiekaj czosnek i papryczkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki klarowanego masła i zeszklij w nim pora z dodatkiem czosnku. Dodaj marchew, ostrą papryczkę i curry. Całość dobrą chwilę smaż mieszając. Następnie wsyp odcedzoną kaszę i smaż mieszając kolejną chwilę (wszystkie ziarenka kaszy powinny zrobić się żółte od curry). Na końcu dodaj groszek i sól. Wlej 1,5 szklanki wody i wszystko razem gotuj na małym ogniu 15-20 minut. W tym czasie cały płyn powinien się wchłonąć, a składniki ugotować. Przypraw pieprzem i jeśli trzeba solą.
Wskazówki i uwagi:
Danie podawaj udekorowane listkami kolendry.
Pęczak rulezzz!
Twoje zapiski: