Oliwkowe chlebki z suszonymi pomidorami i sosem paprykowym
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Pachnące suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami. Polane jogurtowym sosem z lekką nutą chilli. Idealne na niesłodkie śniadania lub jako przystawka.
chlebki: 225 g mąki pszennej*
1/2 opakowanie suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
25 g (3-4 sztuki) suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
125 ml (1/2 szklanki) ciepłej wody
10 czarnych oliwek
oliwa do posmarowania blachy
Sos: 1/2 papryki czerwonej (120 g)
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki jogurtu sojowego naturalnego**
pieprz
*można dać pół na pół mąkę białą i pełnoziarnistą
** można zastąpić mlekiem sojowym z odrobiną mąki
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, bazylię. Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dolewamy oliwy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając ciepłej wody. Formujemy 5 owalnych chlebków, wykładamy na naoliwioną blachę i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2. Oliwki kroimy na połówki. Wciskamy na wierzch każdego chlebka 4 połówki. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 15 minut.
3. Sos: pprykę czerwoną i chilli siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondelka wlewamy oliwę i ocet, wrzucamy posiekane składniki, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut często mieszając. Dodajemy jogurt, mieszamy i gotowe.
Chlebki najlepiej smakują na ciepło, polane sosem. Świetnie komponują się z kuskusem i daniami z bakłażana.