spaghetti
1 puszka fasoli czerwonej
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
przyprawy w zależności od upodobań - ja dałam przyprawę do mięsa mielonego i pieprz ziołowy
sos: 1 duża cebula
1-3 ząbków czosnku w zależności od upodobań
1 puszka pomidorów
1 kartonik przecieru pomidorowego
sól
bazylia
oregano
oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Odsączamy i miksujemy fasolę, dodajemy orzechy, przyprawy do smaku i mieszamy. Blachę, najlepiej wyłożoną folią aluminiową, smarujemy olejem. Wykładamy na nią powstałą paciaję i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku (180-200 st.C) do momentu uzyskania ''chrupkości''. Sprawdzamy widelcem - odpowiednia postać to taka, kiedy masę da się kruszyć na kawałki.
Przygotowujemy sos: na oliwie smażymy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy pomidory, przecier, przyprawy i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy do sosu pokruszoną masę fasolową (nie ma co się zastanawiać nad wielkością okruchów, bo i tak się rozwalą ^^).
Podajemy z makaronem i parmezanem/ płatkami drożdżowymi/ pietruszką czy czym tam jeszcze mamy ochotę.
Wskazówki i uwagi:
Sama jeszcze tego nie próbowałam, ale podejrzewam, że nie zaszkodzi dodać do masy fasolowej jakiegoś lepiszcza - jajka, siemienia lnianego, mąki sojowej itp. Może taki eksperyment wpłynie korzystnie na fakturę dania.
Nadesłał(a) Thuvien,
dnia: 2013-04-21 16:31:21.386
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.