puszka.pl - pysznie!

Zupa ziemniaczana


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1,5 l wywaru z warzyw
50 dag ziemniaków
2 cebule
1 plaster selera
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szkl. mleka lub śmietany
1 łyżka płaska mąki
sól
cukier
tymianek
pieprz
zielenina

Przygotowanie:

Ziemniaki, seler i cebulę pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać czosnek, koncentrat pomidorowy i tymianek. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić mlekiem, podprawić zupę, zagotować, dodać masło i doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. Przed podaniem dodać drobno posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: