Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
1,5 l wywaru z warzyw
50 dag ziemniaków
2 cebule
1 plaster selera
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 szkl. mleka lub śmietany
1 łyżka płaska mąki
sól
cukier
tymianek
pieprz
zielenina
Przygotowanie:
Ziemniaki, seler i cebulę pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować. Pod koniec gotowania dodać czosnek, koncentrat pomidorowy i tymianek. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Olej rozetrzeć z mąką, rozprowadzić mlekiem, podprawić zupę, zagotować, dodać masło i doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. Przed podaniem dodać drobno posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. Podawać z grzankami.
Twoje zapiski: