1,5 l wywaru z warzyw bez kapusty
25 dag szczawiu
50 dag ziemniaków
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1/2 szkl. śmietany lub mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól
cukier
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wywarem z warzyw i ugotować. Przygotowany szczaw posiekać i poddusić na oleju stale mieszając drewnianą łyżką. Do garnka z ugotowanymi ziemniakami dodać podduszony szczaw i gotować jeszcze kilka minut.
Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać śmietanę lub mleko rozmieszane z mąką oraz masło. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992