racuszki: 10 pieczarek
1 duża marchewka
2 małe garstki płatków owsianych
mąka
maka kukurydziana
szklanka mleka sojowego
soda oczyszczona
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, imbir
oliwa do smażenia
sos: 1 cebula
kilka ząbków czosnku
kostka wegańska rosołowa
2 garście świeżego szpinaku
mąka
sos sojowy
Przygotowanie:
Racuszki: pokroić pieczarki, a na tarce z dużymi oczkami zetrzeć marchewkę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem (ok. pół szklanki).
Do naczynia wlać szklankę mleka sojowego, dodać mąkę zwykłą i trochę mąki kukurydzianej (mniej więcej w stosunku 1:4) oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Dodać płatki. Wszystko wymieszać mikserem. Uwaga! Dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencję bardziej gęstą niż na naleśniki. Następnie dodać pieczarki i marchewkę, wymieszać, posolić, popieprzyć, poimbirzyć : ) Usmażyć jak racuchy.
Sos: pokroić i podsmażyć cebulkę. W garnku rozpuścić kostkę wegańską, a w blenderze zmiksować odrobinę wody ze szpinakiem - tak drobno jak się da. Przełożyć szpinak do garnka, dodać cebulkę oraz kilka ząbków wyciśniętego czosnku i zagotować. Kiedy sos się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać mąkę wcześniej wymieszaną z odrobiną wody. Mąki dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu. Doprawić do smaku sosem sojowym.