puszka.pl - pysznie!

Boskie indyjskie burgery z soczewicy

Pikantne kotleciki z czerwonej soczewicy, czyli tak jak lubię: dużo, pysznie, tanio :) Można sobie włożyć w bułeczkę z dodatkami albo zjeść z warzywkami na talerzu, czuję, że rewelacyjny byłby do nich jakiś jogurtowy sosik... mniam mniam mniam :)


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 5-8

1/2 paczki czerwonej soczewicy albo w zależności od potrzeb ;)
1/3 kapusty pekińskiej - ja kroiłam nie obierając z liści
duża cebula
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

przyprawy:
po płaskiej łyżeczce:
- curry
- masali, obojętnie jakiej
- zielonego lub czarnego pieprzu
- soli (wg upodobań, ja dodałam bardziej czubatą)
- papryki słodkiej
- czosnku w proszku

plus duża garść świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Soczewicę przygotowujemy jak na opakowaniu, czyli przebieramy i wrzucamy do wody bez dodatków na 20 min. W tym czasie kroimy i podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości oleju, można ją sobie poddusić pod przykryciem.

Ugotowaną soczewicę przepłukujemy na sicie zimną wodą, żeby się ostudziła, odsączamy i wrzucamy do miseczki razem z pekinką, cebulką, przyprawami i jajkami. Dodajemy bułki tartej wg uznania, aby można było lepić kotleciki.

Następnie, kotleciki obtoczone w bułce, wrzucamy na patelnię i smażymy na złoto.

Wskazówki i uwagi:

Opcjonalnie można gotowe kotleciki (ułożone na papierze do pieczenia) wrzucić do piekarnika - piec w 200 st. C po 10 min na każdej stronie :) Smacznego!
Nadesłał(a) swingsway, dnia: Mar 28, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: