Do zrobienia tego dania zainspirowało mnie typowe angielskie bożonarodzeniowe danie: pieczona marchewka i pietruszka na słodko. Ja nieco urozmaiciłam ten przepis.
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1,5 buraczka średniej wielkości
pół dyni piżmowej
świeżo wyciśnięty sok z 1,5 pomarańczy
1-2 łyżki miodu
imbir suszony sproszkowany
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy, polewamy oliwą z oliwek, miodem i wyciśniętym sokiem z pomarańczy, mieszamy. Dodajemy imbir w zależności od tego, ile lubimy. Warzywa, wraz z sokiem jaki powstanie, wykładamy na blachę wyłożoną folią kuchenną i pieczemy przez ok. 10 min, a później przestawiamy piekarnik na grilla - (jeżeli mamy taką opcje).
Pieczemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie i odrobinę przyrumienione z wierzchu.