puszka.pl - pysznie!

Żur lub żurek Babci Jutki

Prawdziwy wegański żurek!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4 litry

butelka żurku z Biedronki
2 łyżeczki bulionu warzywnego
trochę włoszczyzny
kilka kartofelków
jedna średnia cebula
sól czosnkowa
czosnek mielony
cząber
majeranek
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki mąki do zaciągnięcia

Przygotowanie:

Włoszczyznę, kartofelki, bulion warzywny, listki laurowe i ziele angielskie gotujemy tak długo, aby kartofelki zmiękły, następnie wlewamy żurek i gotujemy kilka minut.

Cebulę smażymy na patelni i wrzucamy do żurku i jeszcze trochę gotujemy. Zaciągamy mąką (mąkę mieszamy z zimną wodą tak, aby nie było grudek, potem wlewamy do rozmieszanej mąki trochę zupy i mieszamy, następnie zapodajemy tą mączną miksturę do gara z żurkiem i mieszamy), gotujemy jeszcze ze 2 minuty.

Zupę przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą czosnkową i czosnkiem.

Wskazówki i uwagi:

Podczas Łódzkiej Kuchni Społecznej 17.03.2013 podawany z parówkami sojowymi. Pyszny!
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: Mar 22, 2013
Źródło/autor przepisu: Babcia Jutka

Twoje zapiski: