Zupa ogórkowa przecierana
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 6 osób
4 duże ogórki kiszone
4 ziemniaki
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1,5 l wywaru z warzyw
1 łyżka mąki
w wersji lakto 1 szkl. śmietany
sól
cukier
zielona pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w wodzie (1 szkl.) z olejem. Ogórki zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków i gotować razem ok. 10 min.
Następnie przetrzeć, połączyć z wywarem z warzyw, zagotować, podprawić zawiesiną z mąki (w wer. lakto mąki i śmietany), ponownie zagotować, doprawić solą i cukrem do smaku. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Podawać z makaronem, ryżem, łazankami.
Twoje zapiski: