puszka.pl - pysznie!

Keks jogurtowo-kokosowy z kaszy kuskus


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: forma 30 cm dł. o półokrągłym przekroju

250 g kuskusu
500 ml jogurtu [zwykłego lub sojowego, może być owocowy]
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki (100 g) cukru
1 i 1/4 szklanki (100 g) wiórków kokosowych
rodzynki

migdały lub orzechy do dekoracji
2 łyżki masła/oleju do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Wsypać kuskus do salaterki i wymieszać z jogurtem i wodą (pół szklanki).
2. Dodać cukier, wiórki i rodzynki - wymieszać.
3. Wlać mieszankę do wysmarowanej masłem/olejem formy, odczekać 5 minut.
4. Wyrysować dużym nożem szachownicę z rombów i udekorować migdałami lub orzechami.
5. Piec 30 min (200 stopni) - po upieczeniu pozostawić do ostudzenia, ale nie wyjmować z formy.
6. Przed wyjęciem z formy keks wstawić do lodówki (na ok. 3 godziny).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: z opakowania kaszy kuskus

Twoje zapiski: