4 łyżki mąki
4 łyżki cukru (1,5-2 łyżki w wer. mniej słodkiej)
1 łyżka kakao (niesłodzonego)
2 łyżki rozbełtanego jajka (ewentualnie można pominąć, ale ciasto będzie bardziej gliniaste)
3 łyżki mleka [zwykłego lub roślinnego]
3 łyżki oleju
szczypta proszku do pieczenia
opcjonalnie:
- chrupki czekoladowe, pokruszona czekolada lub inne dodatki (np. rodzynki)
- aromaty, cynamon, chilli (co kto lubi)
- cukier puder lub płatki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Suche składniki połączyć w kubku. Dodać jajko i rozmieszać. Dodać mleko i olej. Kontynuować mieszanie. Dosypać ewentualne dodatki i aromaty. Wymieszać.
Wstawić do mikrofalówki. Gotować ok. 3 minut. Każdy powinien sam sprawdzić w swojej mikrofali jaki czas jest u niego najlepszy. W oryginalnym przepisie autorka sugeruje 3 minuty w 1000 W i 4 dla 700 W. W mojej mikrofalówce (900 W) 3 minuty do ciut dużo (robi się twardy spód) - optymalne są 2 minuty 30 sekund.
Powodzenia i smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Ja nie lubię słodkich ciast. Dlatego daję 1,5-2 łyżki cukru i na mój gust wychodzi dostatecznie słodkie.
W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale mam jakiś psychiczny opór przed jego pomijaniem i zawsze dodaję szczyptę.