puszka.pl - pysznie!

Czekoladowe ciasto z kubka w 5 minut

Błyskawiczne ciasto z mikrofalówki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

4 łyżki mąki
4 łyżki cukru (1,5-2 łyżki w wer. mniej słodkiej)
1 łyżka kakao (niesłodzonego)
2 łyżki rozbełtanego jajka (ewentualnie można pominąć, ale ciasto będzie bardziej gliniaste)
3 łyżki mleka [zwykłego lub roślinnego]
3 łyżki oleju
szczypta proszku do pieczenia

opcjonalnie:
- chrupki czekoladowe, pokruszona czekolada lub inne dodatki (np. rodzynki)
- aromaty, cynamon, chilli (co kto lubi)
- cukier puder lub płatki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Suche składniki połączyć w kubku. Dodać jajko i rozmieszać. Dodać mleko i olej. Kontynuować mieszanie. Dosypać ewentualne dodatki i aromaty. Wymieszać.

Wstawić do mikrofalówki. Gotować ok. 3 minut. Każdy powinien sam sprawdzić w swojej mikrofali jaki czas jest u niego najlepszy. W oryginalnym przepisie autorka sugeruje 3 minuty w 1000 W i 4 dla 700 W. W mojej mikrofalówce (900 W) 3 minuty do ciut dużo (robi się twardy spód) - optymalne są 2 minuty 30 sekund.

Powodzenia i smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja nie lubię słodkich ciast. Dlatego daję 1,5-2 łyżki cukru i na mój gust wychodzi dostatecznie słodkie.

W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale mam jakiś psychiczny opór przed jego pomijaniem i zawsze dodaję szczyptę.
Nadesłał(a) limesik, dnia: Mar 18, 2013
Źródło/autor przepisu: http://www.instructables.com/id/5-minute-Chocolate-Cake/?ALLSTEPS

Twoje zapiski: