puszka.pl - pysznie!

Placki ziemniaczano-grzybowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

4 ziemniaki
1 garść suszonych grzybów
1/2 cebuli
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby trochę moczymy w wodzie, myjemy. Zalewamy przegotowaną wodą, troszkę solimy i gotujemy aż będą miękkie, a bulion grzybowy w zdecydowanie brązowym kolorze i dość gęsty (kiedy większość wody wyparuje).

Odcedzamy grzyby i kroimy je na małe kawałki. Studzimy bulion. Ziemniaki ścieramy na puree na tarce. Odlewamy od nich tyle soku, ile się da. Kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy do ziemniaków cebulę, grzyby i 20 łyżek ostudzonego bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tyle mąki, żeby masę kładło się na patelnię (a nie lało) i smażymy na złoto z obu stron.
Nadesłał(a) moni, dnia: Mar 18, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: