puszka.pl - pysznie!

Szybki i lekki chlebek z siemieniem lnianym

Konsystencja i wygląd chlebkowy :) Zdrowy, szybki w przygotowaniu, lekki i sycący!


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 2

2 jajka
1 serek wiejski Lekki/Light
3 łyżki mąki pszennej lub razowej
siemię lniane (daję nawet 4 czubate łyżki!)
0,5 łyżeczki sody / proszku do pieczenia
trochę soli
przyprawy: dodałam trochę lidlowskiej mieszanki "do grilla i szaszłyków", ale myślę, że każdy może dobrać coś swojego.

Opcjonalnie: zarodki pszenne.

Przygotowanie:

1. Oddzielić białko od żółtek, białko ubić.
2. Zmieszać łyżką wszystkie składniki. Jeśli będzie zbyt rzadka konsystencja, dodać troszkę mąki/zarodków pszennych.
3. Masę przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego (można użyć po prostu pokrywki od naczynia żaroodpornego ;) )
4. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, 180 st. C
5. KONIECZNIE ODCZEKAĆ DO WYSTYGNIĘCIA 40-50 minut i można kroić i jeść, nie przykleja się do naczynia :)
Nadesłał(a) ~duloo, dnia: Mar 16, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: