puszka.pl - pysznie!

Bigos jarski z mieszanej kapusty z soją, suszonymi śliwkami i grzybami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

0,5 kg kiszonej kapusty
0,5 główki małej świeżej kapusty
1 szkl. gotowanej soi
5 cebul
5 marchewek
2 pietruszki
100 g suszonych śliwek
20 g suszonych grzybów
4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
maggi (lub coś podobnego)
kminek
majeranek
liść laurowy
papryka
pokrzywa świeża lub suszona

Przygotowanie:

Śliwki i grzyby namoczyć na noc. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, pokroić w paski. Śliwki wydrylować i pokroić w paski. Kiszoną i świeżą (poszatkowaną) kapustę ugotować oddzielnie.

Cebulę pokrojoną w kostkę udusić na oleju i niewielkiej ilości wody, dodać rozdrobnioną marchew i pietruszkę, podlać niewielką ilością wody, udusić. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy i przez kilkanaście minut gotować razem.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-12-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: