puszka.pl - pysznie!

Pasztet z dyni i soczewicy

Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym zrobić prawdziwego wegańskiego pasztetu… Szukając inspiracji przypomniała mi się dynia zalegająca w zamrażarce i postanowiłam ją właśnie (razem z soczewicą) wykorzystać jako bazę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 20-30

1 mała dynia lub 0,5 dużej
1,5 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej)
1,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki mąki sojowej (ew. 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/4 korzenia selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
odrobina tłuszczu do smażenia cebuli i czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, majeranek, kolendra, kminek

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie solimy, gotujemy do miękkości (ok. 20 min) i dokładnie odsączamy.

2. Cebulę z czosnkiem solimy i dusimy (na dużej patelni lub w garnku) pod przykryciem do miękkości, po czym dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone: marchew, pietruszkę, seler. Dusimy, aż dynia rozpadnie się. Na patelni powinno być możliwie mało wody. Staramy się ją dobrze odparować.

3. Płatki owsiane mielimy w blenderze na proszek.

4. Do jednego naczynia wrzucamy: soczewicę, warzywa, mąkę, zblendowane otręby, proszek do pieczenia, koperek i pozostałe przyprawy (do smaku). Wszystko dokładnie miksujemy. Masa powinna być gęsta, ale nie musi być twarda. W razie potrzeby dodać mąki sojowej lub ziemniaczanej.

5. Przekładamy masę do wyłożonej folią aluminiową keksówki i pieczemy 45-60 min w temperaturze 180-200 st. C. Można przyspieszyć termoobiegiem. Po upieczeniu nie należy wyciągać z formy od razu, bo pasztet zacznie się rozpadać. Należy poczekać, aż dokładnie wystygnie.

Wskazówki i uwagi:

Pasztet świetnie smakuje z ogórkami ze słoika (szczególnie ogórkami z curry, które uwielbiam).
Nadesłał(a) eGroszek, dnia: Mar 14, 2013
Źródło/autor przepisu: http://www.egroszek.wordpress.com/2013/03/14/pasztet-z-dyni-i-soczewicy/

Twoje zapiski: