Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 6 osób
6 bakłażanów
5 cebul
1 jajko
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki mąki
3 łyżki tartego żółtego sera
oliwa do obsmażenia
sos:
2 łyżki oleju sojowego
3 łyżki mąki
2 szkl. mleka
żółtko
sól
pieprz
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć, posolić i odstawić na 20 min. Sporządzić sos: mąkę rozetrzeć z olejem, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, doprawić solą i pieprzem, podprawić żółtkiem. Bakłażany osuszyć, oprószyć po wewnętrznej stronie mąką i lekko obrumienić na oliwie po obydwu stronach. Cebule posiekać i udusić na niewielkiej ilości wody i oleju. Z białka ubić pianę, połączyć z cebulą, sosem beszamelowym, napełnić wydrążone bakłażany, posypać tartym serem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiec. Podawać z chlebem, surówkami, ziemniakami.
Twoje zapiski: