Zupa owocowa z suszonych śliwek i jabłek
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
goździk
cynamon
cukier do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki
Przygotowanie:
Suszone śliwki umyć, namoczyć, gotować w tej samej wodzie (2 litry) razem z goździkiem, cynamonem i cukrem do smaku. Do miękkich śliwek dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, ugotować, podprawić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i śmietany.
Zupę owocową można przed podprawieniem zawiesiną przetrzeć. Można też przetrzeć tylko jabłka, a śliwki pozostawić w całości.
Podawać z grzankami z bułki lub makaronem nitki.
Wskazówki i uwagi:
Zupę owocową można robić ze wszystkich owoców sezonowych.
Twoje zapiski: