puszka.pl - pysznie!

Szparagi z sezamem i imbirem

Pyszne, proste, szybkie w przygotowaniu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 osoby

pęczek zielonych cienkich szparagów
1-2 cm startego imbiru (próbować i dorzucać, by potrawa nie była za ostra)
1-2 łyżeczki sezamu
oliwa/olej sezamowy (do smażenia)
kilka kropel limonki/cytryny

Przygotowanie:

Zielone cienkie szparagi z obciętymi pupami podgotować ok.10 min na parze, tak by zmiękły. Pokroić na 2-3 części, przesmażyć ze startym imbirem na oliwie (lub lepiej na oleju sezamowym), dodać sezam i dusić pod przykryciem, do miękkości, co jakiś czas mieszając. Przed zdjęciem z patelni skropić limonką.

Simple as that :)

Wskazówki i uwagi:

Opcja dla wegetarian - na talerzu na złagodzenie imbiru można dodać kleksa jogurtu greckiego lub śmietany.
Nadesłał(a) mada710, dnia: Mar 4, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: