puszka.pl - pysznie!

Kasza jaglana z awokado i sałatką

Zima strasznie się dłuży. Szukam wiosennych smaków, kolorów, lekkości. Polecam pyszne, odżywcze danie - doskonałe na niedzielny obiad :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- kasza jaglana
- awokado
- czosnek
- sól morska, pieprz

sałatka
- mieszanka sałat
- pół papryki czerwonej i żółtej
- słonecznik
- olej sezamowy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną należy ugotować na sypko (ok. 10 min.). Trzeba troszkę przypilnować, bo łatwo ją rozgotować. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki przekładamy miąższ do miseczki. Rozgniatamy widelcem z ząbkiem czosnku (wygniecionego przez praskę). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą kaszą.

Sałatę mieszamy z paprykami pokrojonymi na nieduże kawałki i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Polewamy olejem sezamowym - ma bardzo intensywny smak, więc sałatka nie wymaga przyprawiania.

Najbardziej lubię moment, gdy do sałatki wsypuję gorący słonecznik... ;)
Nadesłał(a) Nhia, dnia: 2013-02-24 11:31:35.296
Źródło/autor przepisu: www.treeyourmind.blogspot.com

Twoje zapiski: