sałatka - mieszanka sałat
- pół papryki czerwonej i żółtej
- słonecznik
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną należy ugotować na sypko (ok. 10 min.). Trzeba troszkę przypilnować, bo łatwo ją rozgotować. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomocą łyżki przekładamy miąższ do miseczki. Rozgniatamy widelcem z ząbkiem czosnku (wygniecionego przez praskę). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą kaszą.
Sałatę mieszamy z paprykami pokrojonymi na nieduże kawałki i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Polewamy olejem sezamowym - ma bardzo intensywny smak, więc sałatka nie wymaga przyprawiania.
Najbardziej lubię moment, gdy do sałatki wsypuję gorący słonecznik... ;)