puszka.pl - pysznie!

Pomidorowa Sylwietty


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 12

- 5 l wody
- 6-7 marchewek średniej wielkości
- 2 pietruszki
- kawałek selera – według upodobań - ja daję nawet ćwiartkę (info dla alergików seler jest silnie alergizujący, więc radzę uważać)
- pół pora
- kawałek kapusty włoskiej
- kilka łodyżek natki
- podobnie koperku
- cebula opalona na blaszce nad gazem
- trzy różne koncentraty – to jest ta tajemnica sukcesu – ja używam na tę ilość wody duży koncentrat z Pińczowa - ten jest najlepszy moim zdaniem i to on dominuje w zupie ;-) Dodaję też mały koncentrat Pudliszki i mały koncentrat Łowicz
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5-7 ziarenek pieprzu czarnego
- sól do smaku
- łyżka masła – do diety wegańskiej proponuję na końcu dodać olej lniany po nalaniu porcji
- śmietana duża 400 g – w wersji wegańskiej bez śmietany
- dużo natki pietruszki
- czosnek – czosnek dodaję jak już mamy zupę w miskach

Przygotowanie:

Wodę wstawiam na kuchenkę, opiekam cebulę, dodaję wszystkie warzywa plus ziele, pieprz, liście laurowe i cebulę, solę troszkę. Tak gotuję 2-3 h - im dłużej tym wywar jest lepszy! Po tym czasie dodaję koncentraty, pamiętajcie trzy różne koncentraty są podstawą sukcesu - ja mam taki zestaw wypróbowany, każdy ma inną kwaśność, gęstość. Na końcu daję łyżkę masła, śmietanę zawsze solę i mieszam dokładnie stopniowo dodając troszkę gorącej zupy, robię tak, żeby się śmietana nie ważyła.

Chwilkę jeszcze gotuję i podaję z makaronem lub ryżem Jak mam już w misce makaron i zupę, na koniec kroję marchewkę do miski, kroję ząbek czosnku lub podaję bez niego, a na końcu sypię dużo posiekanej natki pietruszki.
Smacznego
Nadesłał(a) sylwietta, dnia: 2013-02-20 23:37:38.7
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: