puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowa (ze świeżych pomidorów)

Podawać z ryżem, makaronem, groszkiem ptysiowym, grzankami.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

1 l wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Cebulę posiekaną w kostkę, pokrojone pomidory i selera udusić na oleju. Przetrzeć przez sito, połączyć z wywarem z warzyw, zagotować. Podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, dodać sól i paprykę do smaku. Przed podaniem dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-30 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: