puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca z suszoną śliwką

Tanie i błyskawiczne danie, które niemal dowolnie można modyfikować, w zależności co się ma w lodówce ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 puszka ciecierzycy
1 puszka pomidorów
1 średnia czerwona lub biała cebula (można też wymieszać)
sól
oliwa (do smażenia)
2 ząbki czosnku
kilka suszonych śliwek
1 łyżeczka startego imbiru (najlepiej świeżego)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu
pół łyżeczki papryki ostrej lub szczypta pieprzu cayenne
kilka kropel cytryny

opcjonalnie do dodania:
nasionka siemienia lnianego
drobno pokrojone orzechy nerkowca
świeża kolendra lub pietruszka do posypania
kleks śmietany (dla nie wegan albo sojową)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w większe kawałki albo piórka, solimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy wyciskany albo posiekany czosnek, imbir i gałkę, podsmażamy wszystko w miarę szybko, tak, żeby nie spalić.
Dorzucamy pokrojone kawałki suszonej śliwki, podsmażamy, by troszkę puściły sok.

Wrzucamy zawartość puchy ciecierzycy (bez wody). Smażymy chwilkę i dodajemy szczyptę ostrej papryki (ostrość wedle uznania) oraz kumin. Po chwili przesmażenia dorzucamy puchę pomidorów. Wszystko podsmażamy jeszcze chwilę, by pomidory się rozgotowały.

Można dorzucić do smaku i drobnego chrupania co się chce, siemię lniane/posiekane orzechy nerkowca/słonecznika itp. Najlepiej całość przykryć i poddusić troszkę mieszając co jakiś czas, żeby cieciorka była troszkę miększa. Przed zdjęciem z ognia dodać kilka kropel cytryny.

Danie gotowe, w miseczce można dać kleksa śmietany, by zmniejszyć pikantność i posypać np. świeżą kolendrą albo pietruszką. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Dla mnie najlepiej smakuje z chlebem ciemnym, ale można tez podawać z ryżem albo tortillą.
Nadesłał(a) mada710, dnia: Feb 19, 2013
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu na cieciorkę z pomidorami :)

Twoje zapiski: